Czy Wy też zastanawialiście się kiedyś, dlaczego znajomi stosujący tę samą dietę i podobny rodzaj ćwiczeń chudną i czują się coraz lepiej, a Wy nie dość, że nie tracie zbędnych kilogramów, to jeszcze z każdym dniem macie mniej sił? Jest na to sposób. Zacznijcie stosować dietę zgodną z grupą krwi!
Każdy z nas powinien odżywiać się w inny sposób – w zależności od tego jaką posiadamy grupę krwi : 0, A, B czy AB. James D’Adamo udowodnił, że układ czynników grupowych krwi, jest bardzo ważnym wyznacznikiem naszych predyspozycji. Jeżeli będziemy stosować się do zaleceń odpowiednich dla danej grupy krwi, poprawimy swoją odporność, a nasz organizm będzie lepiej funkcjonował. Jeżeli więc chcecie być bardziej świadomi tego co Wam szkodzi, a co pomaga, przeczytajcie o swojej grupie krwi.
GRUPA KRWI 0 :
Grupa krwi 0 jest tzw. podstawową, rozwinęła się jako pierwsza, bo już ponad 40 000 lat p.n.e. Osoby posiadające tę grupę cechuje wysoka odporność oraz silny układ pokarmowy, który jest przyzwyczajony do diety bogatej w białko.
Ludzie z grupą krwi 0 mają dużo energii, nie mają problemu z nawiązywaniem kontaktów. Są pewni siebie i konsekwentnie dążą do określonego celu. Mają silne organizmy, które bardzo dobrze reagują na wysiłek fizyczny.
Jeżeli należysz do tej grupy to, zobacz co jest odpowiednie dla Ciebie :
Mięso i drób: są dla Ciebie jak najbardziej wskazane, oczywiście wszystko z umiarem :) Powinno się zachować równowagę między spożywanym białkiem a węglowodanami. Mięso wskazane : chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka. Unikaj : gęsi, wieprzowiny
Ryby i owoce morza: są dla Ciebie znakomitym pożywieniem, ze względu na to, że krwinki grupy 0 mają zwiększona zdolność do „zlepiania” się, natomiast oleje rybne charakteryzuje tendencja do rozcieńczania krwi. Najlepsze dla Ciebie : dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, szczupak. Unikaj : śledzi marynowanych, łososi wędzonych, kawioru.
Tłuszcze: wskazane : oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Warzywa: najbardziej zalecane dla Ciebie to : brokuły, buraki, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek, cykoria, czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa. Nie wskazane : bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki
Owoce: najbardziej korzystne są owoce, które pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową : figi suszone i świeże, śliwki śliwki żółte, zielone i czerwone. Unikaj : pomarańczy, mandarynek, jagód, rabarbaru i truskawek , melonów oraz kokosa.
Napoje: sok ananasowy oraz z ciemnej wiśni, kompot z suszonych śliwek, herbaty ziołowe z lipy, mięty, dzikiej róży i imbiru, woda mineralna, soki wiśniowy. Unikaj : herbaty z dziurawca, soków : jabłkowego i pomarańczowego oraz kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.
Nabiał oraz produkty zbożowe nie są wskazane dla grupy 0. Powinieneś je ograniczyć do minimum.
GRUPA A:
Ta grupa krwi, pojawiła się jako druga na świecie, ok 25 000 lat p.n.e. Była ona reakcją na szybko zmieniające się warunki. Ludzie zmienili tryb życia na osiadły, zaczęli hodować zwierzęta oraz rośliny jadalne. Dzięki czemu ich przewód pokarmowy zmienił się na taki, który lepiej trawi ziarna oraz produkty rolnicze w tym produkty mleczne.
Zdolność do współpracy, spryt oraz zręczność, to główne cechy grupy A. Są mało agresywni, a ich opanowania i samokontroli można tylko pozazdrościć.
Jeżeli w Twoich żyłach płynie krew grupy A, sprawdź co jest dla Ciebie najlepsze :
Mięso i drób: Ze swojej diety powinieneś wyeliminować czerwone mięso. Postaw na drób, ale postaraj się spożywać go częściej niż 3 razy w tygodniu.
Ryby i owoce morza: Zalecane : dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki. Unikaj : kawioru, anchois, krabów, śledzi, krewetek, ostryg, wędzonego łososia, homara oraz soli, flądry i halibuta
Nabiał: Najbardziej korzystne : mleko sojowe, ser tofu
Tłuszcze: wskazane : oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: wskazane : pieczywo ryżowe, makaron razowy, kasza gryczana
Warzywa: Są dla Ciebie najlepsze. Jedz surowe, lub gotowane na parze. Zalecane : botwinka, brokuły, cebula czerwona, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, fasola biała, soja. Unikaj : wszystkich rodzajów papryki (drażni błonę śluzowa żołądka), ziemniaków, kapusty, grzybów, czarnych oliwek, oberżyny, a w szczególności pomidorów.
Owoce: jedz 3 razy dziennie : ananasy, morele, cytryny, śliwki, grejpfruty, wiśnie. Unikaj : bananów, mandarynek, pomarańczy
Napoje: Wskazane : sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, czerwone wino, herbata zielona, kawa. Unikaj : soku pomarańczowego, pomidorowego, wódki, piwa.
GRUPA KRWI B :
Grupa ta wykształciła się ok 16 000 lat temu na terenie obecnego Tybetu, Pakistanu, Indii. Tamci przodkowie wiedli koczowniczy tryb życia, żywili się głównie mięsem oraz produktami mlecznymi. Dieta dla grupy krwi B powinna być zrównoważona i urozmaicona.
Osoby posiadające grupę B, mają rozwiniętą empatię, są wrażliwe i żyją w harmonii. Są nastawione na rozwiązywanie problemów, charakteryzuje je mała skłonność do wyzwań i konfrontacji. Są nastawione na zrozumienie innych. Dlatego ludzi z tą grupą można najczęściej znaleźć na stanowiskach kierowniczych.
Posiadasz grupę B? Przeczytaj jak powinieneś się odżywiać :
Mięso i drób: baranina, dziczyzna. Należy zdecydowanie wystrzegać się : wieprzowiny, szynki, serc, gęsi i kaczek, boczku oraz kurcząt.
Ryby i owoce morza: śmiało jedz : dorsza, halibut, makrelę, sardynki, szczupaka. Unikaj : anchois, krabów, małży, ostryg, wędzonego łososia, krewetek i homarów.
Nabiał: Możesz jeść praktycznie bez ograniczeń. Wyjątkowo korzystne są : chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja
Tłuszcze: wskazane : oliwa z oliwek
Produkty zbożowe: wskazane : otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe
Warzywa: Zalecane jest spożywać 5 porcji dziennie : bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney. Unikać należy : oliwek, dyni, avocado, kukurydzy, rzodkiewek, tofu i bezwzględnie pomidorów
Owoce: Jedz : ananasy, banany, papaje, śliwki, winogrona, żurawinę. Unikaj : rabarbaru, granatów i kokosów
Napoje: Najlepsze dla Ciebie : sok ananasowy, winogronowy, żurawinowy, z kapusty, zielona herbata oraz woda w ilości 8 szklanek dziennie. Nie zalecane : sok pomidorowy, napoje gazowane i wysokoprocentowe alkohole.
GRUPA AB :
Występuje bardzo rzadko. Posiada ją ok 5 % populacji, a pojawiła się zaledwie 1000 lat temu. Ludzie tej grupy dziedziczą zarówno tolerancję grup A i B. Ich system immunologiczny posiada zwiększoną zdolność do wytwarzania przeciwciał na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Osoby z grupą AB są dobrymi organizatorami, są otwarte, a dyplomacja jest ich wrodzoną cechą. Ze względu na to, że jest to połączenie grup A i B, można zaobserwować, że ludzie posiadający tę grupę są często nieprzewidywalni oraz kapryśni.
Twoja grupa krwi to AB? Wiesz jakie są wskazania dla Ciebie? :
Mięso i drób: Niestety nie możesz sobie pozwolić na częste jedzenie mięsa, w zbyt dużych ilościach. Zalecane ilości to 3 porcje chudych czerwonych mięs tygodniowo oraz do 2 porcji drobiu. Unikaj : wołowiny, wędlin, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny oraz wszelkich mięs marynowanych i wędzonych.
Ryby i owoce morza: Dla Ciebie zalecane jest jedzenie ryb 5 razy w tygodniu, jedz : dorsza, makrelę, sardynki, morszczuka. Zrezygnować należy z: krabów, małży, flądry, żab, homara, halibuta, krewetek, wędzonego łososia i marynowanego śledzia.
Nabiał: Wskazane : jogurt, kefir, ser kozi, feta, mozzarella, wiejski, jaja. Unikaj : pełnego mleka, lodów, parmezanu, serów pleśniowych i maślanki.
Tłuszcze: wskazane : oliwa z oliwek Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, orzechy włoskie
Produkty zbożowe: wskazane : owsianka, chleb żytni, wafle ryżowe, ryż, pieczywo chrupkie typu Wasa, makarony z mąki ryżowej, żytniej i owsianej
Warzywa: Świeże warzywa zawierające tzw. fitominy, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób serca i nowotworach : bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica
Owoce: Zlecane jedzenie 5 razy dziennie : agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejp – fruty, winogrona, wiśnie. Unikaj : bananów, pomarańczy, kokosów, mango, granatów i rabarbaru
Napoje: W ciągu dnia zalecanych jest 7 szklanek wody i 3 soku : marchwiowego, winogronowego, żurawinowego, kawy, zielonej herbaty.
Głównym źródłem informacji do artykułu była strona MediWeb.pl.
Dlatego jeżeli zainteresował Was ten temat, po więcej informacji sięgnijcie tutaj http://mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=608